قفل کارتی چیست؟ آیا تا به حال به دنبال راهی برای افزایش امنیت در خانه، محل کار یا سایر اماکن مختلف بودهاید؟ آیا فکر میکنید که استفاده از یک فناوری مدرن و کارآمد میتواند به شما کمک کند تا از حفظ اموال و اطلاعات مهم خود اطمینان حاصل کنید؟ اگر پاسخ شما بله است، یکی از جدیدترین و پرکاربردترین راهکارهای امنیتی، یعنی “قفل کارتی” را به شما معرفی میکنیم. در دنیای امروز، قفل دیجیتال کارتی (keycard lock) یکی از ابزارهای برجسته برای کنترل دسترسی به اماکن مختلف است. برای خرید قفل در بهترین قیمت و کیفیت از فروشگاه قفل گیرا کلیک کنید.
این فناوری نه تنها امنیت شما را ارتقا میبخشد، بلکه از جمله راهکارهایی است که استفاده از آن به راحتی امکانپذیر است. از هتلها و ادارات تا ساختمانهای مسکونی و صنعتی، قفل کارتی به عنوان یک ابزار اساسی برای کنترل دسترسی به اماکن مختلف به کار میرود. اما قفل کارتی واقعاً چیست؟ چگونه کار میکند؟ و چه مزایا و معایبی دارد؟ در این مقاله، به بررسی قفلهای کارتی پرداخته و به شما توضیح خواهیم داد که چگونه قفل کارتی باعث افزایش امنیت و سهولت در دسترسی به اماکن مختلف میشود. در ادامه با ما همراه باشید.
{ اگر قصد خرید قفل آویز و قفل کتابی را دارید، فروشگاه قفل گیرا بهترین گزینه برای شما است.}
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleمعرفی قفل کارتی
قفل کارتی (keycard lock) یک سیستم امنیتی است که از یک رمز امنیتی استفاده میکند تا به کاربران امکان ورود به فضایی مشخص را از طریق دربهای الکتریکی بدهد. این سیستم از یک کارت خوان استفاده میکند که روی درب نصب شده است. با کشیدن یا قرار دادن کارت روی کارتخوان، مجوز دسترسی به کاربران صادر میشود، بدون اینکه نیاز به استفاده از کلید فیزیکی باشد.
در این سیستم، یک مجوز دسترسی در داخل کارتخوان وجود دارد و همچنین یک تراشه در کارت قرار داده شده است که کد منحصربهفرد کارت را بررسی میکند. هنگامی که کارتخوان اعتبار دسترسی را تشخیص میدهد، با قفل درب ارتباط برقرار میکند و سیگنالی را به آن ارسال میکند تا اطمینان حاصل شود که اطلاعات ورودی صحیح است.. پس از تایید، کاربر اجازه ورود به فضا را مییابد. این فرآیند به صورت سریع و کارآمد، در کمتر از یک ثانیه انجام میشود.
{ پیشنهاد میکنیم مقاله انواع قفل را نیز برای کسب اطلاعات یشتر مطالعه کنید.}
انواع قفل کارتی
حال به بررسی انواع قفلهای کارتی هوشمند بر اساس نوع کارت میپردازیم. اما قبل از پیشنهاد میکنیم مقاله انواع قفل درب چوبی را نیز مطالعه کنید.
-
کارت ویگند (Wiegand Card)
کارتهای ویگند، اولین نمونههای کارتهای کلیدی بودند که برای سیستمهای قفل کارتی طراحی و تولید شدند. این کارتها به نام مخترع خود، یعنی جان آر ویگند، شناخته میشوند. در دهه ۱۹۷۰، جان آر ویگند، مکانیسمی را کشف کرد که با استفاده از سیمهای مخصوص و آهن، کبالت و وانادیم، با عبور از یک میدان مغناطیسی، میتواند قطب سیم را به طور ناگهانی تغییر دهد. این فناوری اجازه میدهد که یک حسگر پالس، با کشیدن کارت، اطلاعات باینری را از طریق سیمها به صورت پالسی به دستگاه خواننده منتقل کند.
کارتهای ویگند از دو سیم موازی برای ذخیره دادههای باینری استفاده میکنند. وقتی کارت از طریق خواننده کشیده میشود، سیمها به طور مشابه و با استفاده از نقاط خالی به عنوان صفر، دادهها را ذخیره میکنند. سپس شماره منحصر به فرد کارت ویگند برای تأیید اعتبار به دستگاه کنترل ارسال میشود. یکی از ویژگیهای مهم این کارتها، مقاومت بالا در برابر شکستن است، زیرا هیچ میکروچیپ یا قطعه قابل شکستنی در آنها وجود ندارد. اگرچه استفاده از کارتهای ویگند امروزه کاهش یافته است، اما پروتکل ویگند همچنان به عنوان رابط استاندارد برای اتصال کارتخوانها و اسکنرها به دستگاههای کنترلی در سیستمهای مدیریت دسترسی استفاده میشود.
-
کارت مغناطیسی (Swipe Card)
کارتهای مغناطیسی یا همان Swipe Cards از فناوری نوار مغناطیسی برای انتقال اطلاعات استفاده میکنند. این کارتها دارای یک نوار مشکی رنگ در پشت خود هستند که اطلاعات لازم را در خود ذخیره میکنند. این نوار مشکی از آهنرباهای قطبی کوچک در چندین مسیر تشکیل شده است که اطلاعات را به صورت طولانی و پیچیدهای ذخیره میکند. وقتی کارت در مغناطیسخوان قرار میگیرد، آهنرباها ولتاژهای مختلفی تولید میکنند که به دادههای دودویی تبدیل میشوند.
این کارتها مانند کارتهای ویگند (Wiegand) عمل میکنند، اما برخلاف آن، آهنرباها به طور دائمی رمزگذاری نمیشوند، بنابراین امکان بازبرنامهریزی مجدد آنها وجود دارد، بطوری که در صورت نیاز یا حتی به صورت تصادفی میتوان آنها را دوباره برنامهریزی کرد. با این حال، در صورتی که کارت مورد ساییدگی یا خرابی قرار گیرد، نوار مغناطیسی آن ممکن است خراب شده و دسترسی به اطلاعات داخلی کارت ممکن نشود.
-
کارت آر اِف آی دی (RFID Card)
کارتهای RFID، یا همان کارتهای شناسایی با فرکانس رادیویی، در مواردی که نیاز به ارتباط بیسیم و بدون تماس با دستگاه مورد نظر داریم، به کار میروند. این کارتها از تکنولوژی RFID برای انتقال اطلاعات ذخیره شده در چیپهایشان استفاده میکنند. در واقع، این کارتها یک جفت چیپ الکترونیکی دارند که اطلاعات مورد نظر را ذخیره و منتقل میکنند. کارتهای RFID عمدتاً در فرکانس پایین ۱۲۵ کیلوهرتز فعالیت میکنند. این فرکانس پایین به آنها امکان برقراری ارتباط با خوانندهها را میدهد. این کارتها میتوانند توسط یک باتری لیتیوم به طور فعال تغذیه شوند یا از طریق انرژی ارسال شده توسط خوانندهها کار کنند.
وقتی کارت در فاصله کافی از خواننده قرار میگیرد، انرژی لازم برای فعال شدن و ارسال اطلاعات موجود در آن، از طریق سیگنالهای رادیویی تأمین میشود. سپس با تأیید اعتبار این اطلاعات توسط سیستم، دسترسی به اطلاعات داخلی کارت امکانپذیر میشود. اما مهمترین نکته این است که فاصلهای مشخص بین کارت و خواننده لازم است تا این فرآیند اتفاق بیافتد، که معمولاً در محدوده ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر میباشد.
-
کارت اِن اف سی (NFC Card)
کارتهای NFC، جزء دستهای از کارتهای هوشمند هستند که از فناوری ارتباط نزدیک (Near-Field Communication) یا بهطور مخفف NFC برای انتقال اطلاعات استفاده میکنند. این کارتها، با کلیدی بدون تماس، اطلاعات را به سرعت و بدون نیاز به تماس مستقیم با دستگاه خواننده انتقال میدهند. با این وجود، از نظر فنی، کارتهای NFC برای ارتباطات خود از فرکانس ۱۳٫۵۶ مگاهرتز استفاده میکنند، که این مسئله آنها را از کارتهای RFID با فرکانس بالا که معمولاً ۱۲۵ کیلوهرتز است، متمایز میکند.
علاوه بر این، کارتهای NFC دارای ظرفیت ذخیرهسازی بیشتری نسبت به کارتهای RFID سنتی هستند، که این امکان را فراهم میکند که به جز انتقال دادهها، اطلاعات را رمزگذاری کرده و درون خود ذخیره کنند. این ویژگی به کاربر امکان میدهد تا از امنیت بالاتری نسبت به فناوریهای قدیمیتر مانند RFID بهرهمند شود. اما، فاصله انتقال دادهها در کارتهای NFC محدود است و کاربر باید در فاصله کمی نسبت به دستگاه خواننده قرار بگیرد تا ارتباط برقرار شود، که این فاصله معمولاً تا ۱۰ سانتیمتر است.
{ پیشنهاد میکنیم مقاله طرز کار قفل را نیز مطالعه کنید.}
مزایای قفل کارتی
قفلهای کارتی دارای مزایای زیادی میباشند که شامل موارد زیر است:
- ایجاد محدودیتهای دسترسی
قفل کارتی قادر است برای زمانها یا مکانهای خاص، سطح دسترسی مورد نظر را محدود کند.
- قابلیت غیرفعال سازی از راه دور
این سیستم امکان غیرفعال سازی کارتها از دور را فراهم میکند.
- سهولت حمل و نقل
کارتهای قفل کارتی به راحتی در کیف پول جا میگیرند و حمل آنها آسان است.
- تغییر کد آسان
این سیستم اجازه تغییر کد بدون تغییر قفل را میدهد، که این امکان را فراهم میکند تا بدون هزینه برای تعویض قفل، امنیت افزوده شود.
- اقتصادی بودن
قفل کارتی معمولاً اقتصادیتر از سایر فناوریها همچون سیستمهای بیومتریک است.
- نیاز کم به نگهداری
کارتخوانها نسبت به قفلهای مکانیکی کمتر نیاز به تعمیر و نگهداری دارند.
- امنیت گم شدن کارت
در صورت گم شدن یا سرقت کارت، دسترسی به راحتی قابل مسدود سازی است.
- امکان دسترسی مجزا
برای هر فرد میتوان یک دسترسی مجزا ایجاد کرد که امنیت بالاتری نسبت به کلیدهای فلزی مشترک دارد.
- دسترسی چندگانه
برخی از مدلهای قفل دیجیتال کارتی، امکان دسترسی چندگانه را فراهم میکنند.
{ قبل از خرید قفل، پیشنهاد میکنیم مقاله بهترین برند قفل در ایران مطالعه کنید.}
معایب قفل کارتی
همانطور که هر فناوری و دستگاه پیرفتهای دارای مزایایی است معایبی نیز دارد معایب قفلهای کارتی شامل موارد زیر است:
- محدودیت در دسترسی از راه دور
نیاز است که کاربر به کارتخوان نزدیک شود و امکان دسترسی از راه دور وجود ندارد.
- خطر گم شدن کارت
گم شدن یا فراموشی کارت ممکن است امنیت فضا را به خطر بیاندازد.
- آسانی هک شدن
برخی از کارتهای با تکنولوژی پایین میتوانند با استفاده از دستگاههای مخصوص به راحتی هک شوند.
- نیاز به نوسازی
کارتها با گذشت زمان ممکن است خراب شوند و نیاز به هزینه برای نوسازی دارند.
کاربرد قفل کارتی
قفلهای کارتی دیجیتال از طریق استفاده از کارتهای الکترونیکی برای کنترل دسترسی به محیطهای مختلف استفاده میشوند. این نوع قفلها به منظور افزایش امنیت و کنترل دسترسی در انواع محیطها و صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند از جمله کاربردهای این نوع قفلها میتوان به هتلها، ادارات، مراکز آموزشی، فروشگاهها، بانکها، بیمارستانها، باشگاههای ورزشی، متروها، محیطهای نظامی و امنیتی، محیطهای تحقیقاتی و آزمایشگاهی و همچنین کاربریهای مسکونی اشاره کرد.
این قفلها به مدیران امکان میدهند تا به راحتی دسترسی افراد را مدیریت کرده و از ورود غیرمجاز به محیطهای مختلف جلوگیری کنند، همچنین قابلیت ثبت و ذخیرهی دادههای ورود و خروج افراد را دارند که این امر به ارائهی گزارشات و آمارهای مورد نیاز برای مدیریت بهتر اماکن کمک میکند.
نتیجه گیری
با توجه به امنیت بالا، سهولت استفاده، و قابلیت مدیریت دقیق، استفاده از قفل کارتی به عنوان یک راهکار مدرن و کارآمد برای کنترل دسترسی، توصیه میشود. این فناوری باعث افزایش امنیت محیطها و راحتی کاربران میشود، همچنین امکاناتی چون ثبت و ذخیرهی اطلاعات دسترسی و ارائهی گزارشات، به مدیران کمک میکند تا امنیت محیطهای خود را بهبود بخشند. در نهایت، استفاده از قفل کارتی به عنوان یک راهکار هوشمند و پیشرفته، به افراد و مدیران کمک میکند تا بهترین سطح امنیت و راحتی را در محیطهای خود فراهم کنند.